stiri Braila – debraila.ro

Deputatul Varga (PNL), RAPORT pentru braileni: „Nu merg la Bucuresti sa dorm sau sa fac declaratii politice doar pentru a avea punctaj” | Modificarea Codului Rutier, dupa tragedia de la TUG, principala REALIZARE a parlamentarului

La jumatatea mandatului, deputatul Vasile Varga (PNL) bifeaza o activitate intensa in Parlament, unde a avut 30 de propuneri legislative si peste 100 de luari de cuvant in plen, intrebari si interpelari adresate guvernantilor. Liberalul sustine, intr-un comunicat de presa, ca nu merge la Bucuresti pentru a dormi in Parlament sau a face „declaratii politice la <<matineul>> de marti dimineata, doar pentru a avea punctaj”, referindu-se la momentul in care parlamentarii se adreseaza de la tribuna pe anumite teme, de cele mai multe ori cu sala aproape goala.

Pe langa activitatea de deputat, Varga, de profesie notar, participa saptamanal la sute de modificari legislative in cea mai solicitata comisie a Parlamentului. Liberalul este vicepresedintele Comisiie Juridice din Camera Deputatilor.

„Soarta brailenilor care mi-au acordat votul lor ramane in continuare preocuparea mea. Ma intalnesc cu locuitorii Brailei, stau cu ei de vorba si in cadrul audientelor desfasurate la biroul meu parlamentar, dar si in obisnuitele intalniri din cartiere. Aflu de la ei tot felul de probleme, iar pe cele care tin de activitatea de parlamentar incerc sa le impun pe agenda de la Bucuresti, in Camera Deputatilor. Discutiile cu specialisti in diferite domenii au stat la baza altor demersuri legislative, unele tranformate deja in legi care se aplica si de care beneficiaza toata lumea”, a declarat parlamentarul brailean.

Legile lui Varga

La finalul anului trecut, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea initiata de Vasile Varga in urma tragicului accident produs in aprilie 2016, pe Soseaua Ramnicu-Sarat. Atunci, cinci oameni nevinovati au fost spulberati intr-o statie de autobuz de un sofer care suferea de epilepsie.

„Pentru ca astfel de drame sa nu mai fie posibile, am initiat modificarea Codului Rutier. Drama putea fi evitata daca medicul ar fi anuntat Politia ca soferul are epilepsie, o boala pentru care permisul de conducere se suspenda. Una dintre modificari consta in faptul ca examinarea medicala in vederea obtinerii permisului de conducere se va face doar in unitati de asistenta medicala autorizate din fiecare judet, iar lista acestor unitati medicale va fi stabilita prin ordin al Ministrului Sanatatii si va fi publicata in Monitorul Oficial si pe pagina de internet a ministerului. In plus, examinarea medicala si psihologica a unui conducator auto se va face nu doar la obtinerea sau prelungirea valabilitatii carnetului de conducere, ci ori de cate ori un medic de familie sau un medic specialist are suspiciuni ca pacientul sau are o boala care ii poate afecta capacitatea de a conduce. Orice medic poate recomanda un consult de specialitate intr-o unitate medicala autorizata”, a subliniat liberalul.

Pacientul are obligatia de a se prezenta la consult, in maximum trei zile, iar medicul specialist trebuie sa anunte Politia Rutiera si medicul care a facut trimiterea atunci cand constata ca posesorul permisului de conducere este inapt sa conduca. Politia Rutiera va retrage imediat permisul de conducere al persoanei respective. Medicului care a avut banuielile initiale privind starea de sanatate precara a pacientului ii revine si lui obligatia ca, in cazul in care, in termen de 30 de zile, nu primeste niciun raspuns de la unitatea medicala autorizata, sa anunte Politia Rutiera si sa comunice numele pacientului si faptul ca a fost trimis la specialist. Legea elimina substantial riscul ca o persoana suferinda si care poate produce tragedii in trafic sa mai poata conduce.

Taxa pe apa de ploaie, eliminate din facturi in urma unei modificari initiate de deputatul Varga

Consiliile locale din intreaga tara pot scoate taxa pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici, dupa ce a fost saprobata initiativa deputatului Vasile Varga de modificare si completare a articolului 36 a Legii 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apa si de canalizare.

„Taxa era platita de consumatorii casnici, indiferent daca ploua, ninge sau este seceta. Consider ca s-au facut foarte mari abuzuri in calculul acestei taxe, ca brailenii au platit niste facturi neconforme, ca apa meteorica nu este cuantificata strict, ca s-au folosit niste indicatori arbitrari. Nimeni nu stie exact cata apa de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casa, ceea ce inseamna ca baza de impunere este ilegala. Apa de ploaie se scurge in retelele care apartin localitatilor, ceea ce demonstreaza ca serviciul de canalizare si epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct, care trebuie platit doar de catre primarii si, eventual, de persoane juridice, agenti economici”, a explicat deputatul, care a propus ca apa de ploaie sa fie facturata exclusiv autoritatilor publice locale si institutiilor publice.

Ministrul Transporturilor, interpelat privind starea podului peste Dunare

„Podul peste Dunare este un obiectiv de investitii extrem de important pentru dezvoltarea orasului si judetului Braila, dar si a intregii Regiuni Sud-Est. Cand am constatat ca Ministerul Transporturilor lucreaza intr-un ritm foarte lent si ca nimic nu este limpede, l-am interpelat pe ministrul Transporturilor si m-a interesat in primul rand daca asocierea care a castigat licitatia va finaliza proiectarea podului, in termenul convenit, martie 2019. Am vrut sa aflu si care este situatia finantarii acestui obiectiv, daca a fost depusa la Bruxelles cererea de finantare, daca Guvernul Romaniei asigura co-finantarea investitiei, prin alocarea, in bugetul aferent anului 2019, a sumelor de care este nevoie. As vrea sa ma asigur ca, in conditiile in care proiectarea ar urma sa fie gata in martie 2019, organizarea licitatiei pentru desemnarea constructorului se va face in termen, astfel incat lucrarile sa demareze imediat si podul sa fie gata in 2022”, a precizat Varga.

Medicii specialisti vor putea profesa pana la 67 de ani

In urma unor solicitari si a discutiilor purtate la cabinetul parlamentar cu medici de familie si cu medici specialisti din Spitalului Judetean, deputatul Vasile Varga a intervenit pe langa vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, prof. univ. dr. Florin Stamatian, pentru a sustine modificarea Legii privind reforma in sanatate, in vederea prelungirii varstei de libera practica. Cum demersurile au fost aprobate, medicii indiferent de specializarea lor, vor putea profesa, la cerere, pana la 67 de ani, cu conditia sa depuna o solicitare la unitatea medicala unde profeseaza. Decizia vine pe fondul crizei tot mai acute de medici si avanatajeaza in special comunitatile mai mici, unde s-a ajuns in situatia ca spitalele sa aiba sectii inchise din lipsa de specialisti.

Primariile vor putea vinde terenurile concesionate catre proprietarii de cladiri

Concesionarea terenurilor ce apartin domeniului privat al localitatilor se va putea realiza direct catre proprietarii de constructii existente pe acestea, in baza unor regulamente stabilite la nivelul consiliilor locale si care vor permite inclusiv vanzarea directa a terenurilor concesionate, catre proprietarii de constructii definitive si autorizate. Toate aceste prevederi vin ca urmare a modificarilor aduse la Legea Administratiei Publice locale nr. 215/2001, initiate de deputatul liberal. In plus, Varga a propus ca toate bunurile unitatilor administrativ-teritoriale sa fie inventariate anual, iar primarii si presedintii consiliilor judetene sa prezinte consilierilor rapoarte despre cum au fost acestea gestionate.

Situatia separatorului de sensuri de la Varsatura, in atentia ministrului Transporturilor

Deputatul Vasile Varga l-a interpelat pe ministrul Transporturilor dupa ce a aflat ca separatorul de sensuri de la Varsatura, comuna Chiscani, are multe efecte negative si a starnit nemultumirea localnicilor. Oamenii au constatat ca, pentru a ajunge la scoala, copiii trebuie sa parcurga distante de trei-patru kilometri, ca trecerile de pietoni sunt amplasate eronat sau ca accesul agricultorilor catre terenurile lor este ingreunat. Parlamentarul i-a explicat ministrului inclusiv faptul ca agentii economici cu puncte de lucru in Varsatura, prin ocolul pe care sunt nevoiti sa il faca in urma amplasarii separatorului, ajung sa parcurga zilnic 50-60 de kilometric suplimentar, ca benzile de trafic s-au ingustat, ca traversarea strazii a devenit un adevarat pericol si i-a solicitat ministrului sa ia rapid masuri pentru a se intra in normalitate.

Demersuri legislative in mai toate domeniile de activitate

Deputatul Vasile Varga s-a implicat in modificarea sau initierea unor legi, care ating mai toate domeniile societatii. Sunt promulgate sau in diferite stadii ale procesului legislative, prevederi ce vizeaza: majorarea, anual, a alocatiei de stat pentru copii, cu 100% din rata medie a inflatiei; declararea Institutului National pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino” de importanta strategica pentru siguranta epidemiologica a Romaniei, iar activitatea sa, de interes national; constructia Autostrazii „Unirii” Ungheni-Iasi-Targu Mures; posibilitatea ca femeile sa poata opta, la cerere, pentru cresterea varstei de pensionare la 65 de ani; dinantarea, incepand din anul 2019, a Programului „Tineri in parlament”, prin care fiecare deputat sa poata facilita vizita la Camera Deputatilor a 38 de elevi sau studenti; modificarea Legii 7 privind cadastrul si inscrierea terenurilor si constructiilor in cartea funciara, fara ca cetatenii sa mai intalneasca atatea obstacole ca cele de astazi; reglementarea dreptului de vot electronic si a votului prin corespondenta, pentru alegerile europarlamentare, prezidentiale si parlamentare.

Vasile Varga arata ca, din pacate, Romania este acum condusa de mai multi lideri cu probleme penale, care incearca sa masacreze legile, in special legile Justitiei, in speranta ca acestea vor putea fi intoarse in favoarea lor, fapt ce a starnit indignarea romanilor, dar si a institutiilor europene.

„Legislatia trebuie pusa in acord cu cea europeana, cu recomandarile Curtii Europene a Drepturilor Omului, dar, sub aceasta umbrela, se incearca modificarea ilogica a unor legi. Trebuie stopata orice tentativa ca legea sa fie folosita doar in favoarea unora, care sa nu mai dea socoteala pentru faptele lor. Oamenii care au probleme cu legea trebuie sa stea departe de functiile publice”, considera parlamentarul liberal”, a conchis sursa citata.

Comentarii