stiri Braila – debraila.ro

Deputatul Varga (PNL) l-a luat la intrebari pe ministrul Transporturilor: „Se va finaliza proiectarea podului in martie 2019?”

Deputatul liberal Vasile Varga i-a adresat o interpelare ministrului Transporturilor, Lucian Sova, legata de stadiul proiectului podului suspendat peste Dunare, cea mai complexa lucrare de infrastructura din ultimii 28 de ani. Parlamentarul a facut referire la informatiile contradictorii aparute in spatiul public legate de finantarea constructiei podului. 

Contractul pentru pod a fost semnat in ianuarie 2018, ordinul de incepere a lucrarilor de proiectare a fost dat pe 2 martie 2018, iar proiectarea ar urma sa fie finalizata pe 1 martie 2019, cand ar urma inceperea executiei efective a lucrarilor, care ar trebui sa dureze trei ani, pana in martie 2022.

„Este un obiectiv de investitii extrem de important pentru dezvoltarea orasului si judetului Braila, dar si a intregii Regiuni Sud-Est. Discutam despre asta de ani de zile, dar nimic nu s-a intamplat, decat la stadiul de intentii si declaratii. Acum, cand lucrurile par sa se fi conturat, aflam ca, de fapt, Ministerul Transporturilor lucreaza intr-un ritm ingrijorator, ca nimic nu este limpede. Locuitorii judetului Braila chiar au nevoie de o certitudine ca zona se va dezvolta, pentru ca absenta unei cai de acces importante lasa municipiul si judetul Braila in izolare economica. Din lipsa de oportunitati, economia locala este in regres, nivelul de trai este tot mai scazut, iar tinerii migreaza spre alte zone mai bine dezvoltate ale tarii sau spre strainatate”, a precizat Varga.

Liberalul l-a intrebat pe ministrul Transporturilor daca detine elemente certe ca asocierea Astaldi – IHI Infrastructure Systems, care a castigat licitatia, va finaliza proiectarea podului, in termenul convenit, respectiv martie 2019. In plus, deputatul Varga vrea sa stie care este, in acest moment, situatia finantarii acestui obiectiv de investitii, daca a fost depusa la Bruxelles cererea de finantare, in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020 si daca Guvernul asigura co-finantarea investitiei, prin alocarea, in bugetul aferent anului 2019, a fondurilor necesare finantarii acestui obiectiv.

Comentarii