stiri Braila – debraila.ro

Conducerea Spitalului Judetean ii raspunde ministrului Sanatatii, care a spus ca nu exista aparatura pentru declararea mortii cerebrale la Braila: „Avem! Exista doua electroencefalografe, dar nu avem conditii pentru prelevarea de organe”

Conducerea Spitalului Judetean, respectiv managerul Mihai Iugulescu si directorul medical Alina Neacsu, sustine ca in unitatea spitaliceasca exista aparatura pentru constatarea mortii cerebrale, in contextul in care ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a precizat ca spitalul din Braila nu detine o astfel de aparatura. Desi acreditat pentru prelevare de organe, managerul declara ca o astfel de procedura nu ar putea avea loc pentru ca nu exista conditii, respectiv salile de operatie de la Braila nu ar fi conforme.

„Povestea asta cu Agentia Nationala de Transplant este stat in stat, nu este controlata sau implementata de Ministerul Sanatatii in spitale. Exista o astfel de aparatura la Braila. Moartea cerebrala se constata cu electroencefalograf si noi avem doua astfel de aparate. Nu avem insa conditii pentru prelevare de organe. La noi, din 2013, cand am fost acreditati, si pana acum, nu s-au efectuat prelevari de organe, a precizat Iugulescu.

Totodata, managerul Judeteanului sustine ca a avut loc un control al Directiei de Sanatate Publica Braila privind prelevarea de organe si ca nu a fost ridicat niciun semn de intrebare: „Controlul DSP nu a relevat nimic din ce a spus ministrul”.

Si directorul medical Neacsu a mentionat ca in urma controlului efectuat de DSP le-a fost pus in vedere doar sa urmareasca pasii din legislatia in vigoare in cazul unei prelevari de organe: „Nu avem criterii clare. Nu ni s-a spus decat ca avem acreditare de la Agentia Nationala de Transplant si ca trebuie sa respectam legislatia. Avem aparatura pentru constatarea mortii cerebrale. Noi trebuie sa avem un salon de terapie, in care sa sustinem functiile vitale in conditii sterile si nu avem asta. La fel, cu salile de operatii. Nu ni s-au spus criterii ca sa pot spune daca salile de la noi sunt conforme sau nu pentru prelevarea de organe.”

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca niciunul dintre spitalele verificate de minister, printre care si Braila, nu detine aparatura necesara declararii mortii cerebrale, desi sunt acreditate de catre Agentia Nationala de Transplant.

 

Comentarii