stiri Braila – debraila.ro

CIFRE OFICIALE: Peste 3.000.000 de euro! | Atat trebuie sa plateasca TOTI BRAILENII prinsi FARA DECLARATIE sau cu „probleme” la document

Pe 6 mai, cu doar 9 zile inainte ca starea de urgenta sa expire, Curtea Constitutionala a dat lovitura de gratie Guvernului Orban, stabilind faptul ca ordonanta de urgenta prin care au fost marite amenzile, incepand cu 31 martie, pana la 20.000 de lei, este neconstitutionala.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, anuntase ca banii colectati in urma amenzilor pentru nerespecatrea ordonantelor militare vor fi directionati catre sistemul de sanatate publica. Totusi, in ciuda dorintei guvernantilor, sanctiunile contraventionale cu valoarea cuprinsa intre 2.000 si 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie, au fost plasate in afara cadrului constitutional.

DEBRAILA.ro a solicitat Institutiei Prefectului sa comunice numarul brailenilor amendati de la inceputul starii de urgenta si pana pe 5 mai, cu o zi inainte de decizia Curtii Constitutionale. In total, peste 6.000 de cetateni au fost sanctionati contraventional doar pentru ca nu au tinut cont de interdictiile privind deplasarea: nu aveau declaratie pe propria raspundere, fie au completat-o gresit, fie nu au respectat ce au scris in document.

Alte cateva sute de amenzi au fost date pentru nerespectarea masurilor de izolare sau carantina si pentru incalcarea Legii nr. 61/1991 (n.r. sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice) in contextul COVID-19.

Vorbind cu cifrele pe masa, din 16 martie, prima zi a starii de urgenta si pana pe 5 mai, cand CCR s-a pronuntat asupra neconstitutionalitatii ordonantei de urgenta, fortele de ordine au aplicat 6.126 de amenzi, a caror valoare totala se ridica la 15.464.405 lei (n.r. 3.201.740 euro la cursul BNR din 13 mai).

4.129 dintre amenzi au fost date doar in municipiu, adica aproximativ 2.000.000 de euro.

CE S-A INTAMPLAT: la jumatatea lunii martie, presedintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgenta, iar, la scurt timp, ministrul Afacerilor Interne a anuntat emiterea mai multor ordonante militare, una dintre acestea restrictionand deplasarile in afara locuintei pentru motive nejustificate. Dupa circa doua saptamani, mai exact pe 3 aprilie, amenzile aplicate celor care incalcau ordonantele militare au explodat, ajungand de la valori de 100-5.000 lei la 2.000-20.000 lei.

Ulterior, Avocatul Poporului a sesizat neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta prin care au fost majorate amenzile la CCR, motivand ca legea nu este clara, neexistand criterii care sa ghideze agentul din teren pentru aplicarea amenzilor, valoarea stabilindu-se arbitrar.

Pe 5 mai, CCR a dat dreptate Avocatului Poporului, pe 5 mai. Decizia urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial pentru a-si produce efectele, insa oamenii legii au renuntat deja la verificarea „la sange” a cetatenilor aflati in afara domiciliului.

Deocamdata, nu s-a stabilit nimic clar in ceea ce priveste anularea amenzilor. Cei amendati se pot adresa instantei pentru anularea proceselor-verbale, insa, tinand cont de numarul urias al sanctiunilor, activitatea instantelor din tara ar putea fi blocata cu astfel de dosare. O decizie ar putea fi luata in Parlament!

Comentarii