stiri Braila – debraila.ro

Ce AVERI au cei mai BOGATI si cei mai SARACI primari de comune din judetul Braila | De la doar o Dacie 1310, la terenuri de zeci de hectare si sute de mii de lei in buzunare | Neveste de primari au obtinut 330.000 sau 200.000 de euro intr-un singur an

N-a fost deloc usor sa aduni laolalta averile celor 40 de primari din ruralul brailean si sa le cerni. Multi nu si-au publicat declaratiile de avere pe site-urile primariilor, altii nu le-au actualizat, iar cativa au lasat rubrica incarcata cu avutia predecesorilor. Am tras linie si i-am impartit in cei mai saraci si in cei mai bogati. In cinstiti si necinstiti, ii lasam pe altii!

I-am trecut la socoteala, langa primarii comunelor, si pe edilii celor trei orase din judet: Faurei, Ianca si Insuratei.

Dupa analiza, raman doar cei mai instariti si cei mai sarmani

Am luat la puricat declaratiile si am putut trage multe concluzii, unele chiar haioase. Dincolo de „lizing” in loc de „leasing” sau de faptul ca aproape un sfert dintre primari au sotiile angajate in unitatile de invatamant pe care le finanteaza, tabloul complet ne arata o lume a contrastelor, un amalgam de primari cu pusculita doldora de bani si primari care n-au casa si traiesc doar din salariu.

In familiile unora dintre primari, sotiile sunt femei de afaceri de succes. De exemplu, sotia unui primar, ca PFA (persoana fizica autorizata), o obtinut nu mai putin de 330.000 de euro intr-un singur an. O alta, ca administrator de firma, a adus in casa aproape 200.000 de euro.

De departe, printre cei mai instariti primari de comune se afla social-democratul Nicolae Ganea (Galbenu) si liberalii Petrica Popa (Ciresu), Petrica Andrei (Gradistea) si Stan Malinche (Gropeni). 

La polul opus se afla primarii comunelor Mircea Voda (liberalul Mosescu a declarat ca singurul bun pe care il detine este o Dacie din 1996) si Silistea (PSD-istul Efteme este mai bogat decat Mosescu cu o Dacie 1307), dar si primarul orasului Insuratei, social-democratul Gheorghe Ionel detinand doar un teren agricol de 1 ha.

Nicolae Ganea (PSD), primarul comunei Galbenu

Stan Malinche (PNL), primarul comunei Gropeni

Petrica Andrei (PNL), primarul comunei Gradistea

Marian Iconaru (PSD), primarul comunei Ulmu

Radu Popa (PNL), primarul comunei Ciresu

*facem precizarea ca primarii sunt prezentati in ordine aleatorie

Un alt primar a carui sotie obtine sume importante din activitati agricole este Stefan Moise (PSD), primarul comunei Tufesti: venit anual de 200.000 de lei (invatatoare).

Cazuri interesante: Primarii comunelor Sutesti si Maxineni (liberalii Cristian Codreanu si Costel Stroia) au declarat venituri anuale din activitati agricole (73.874 lei si, respectiv, 40.000 lei+20.000 lei – sotia), desi nu au in proprietate terenuri (Codreanu are doar o masina, iar Stroia doar un apartament). Totodata, primarul comunei Bordei Verde, social-democratul Dumitru Rotaru, fratele senatorului Ion Rotaru, proprietar peste 20 ha de teren agricol, a mentionat ca a obtinut subventii de la APIA, insa a omis sa treaca si suma.

La final, primarii a caror declaratii de avere sunt aproape neatinse de varful pixului:

Alexandru Mosescu (PNL), primarul comunei Mircea Voda

Gheorghe Ionel (PSD), primarul orasului Insuratei

Ilie Efteme (PSD), primarul comunei Silistea

Comentarii