stiri Braila – debraila.ro

Cazul Caracal | Varga, deputat PNL: „Sectoristii isi cunosteau familiile din comunitate. Politistul nu mai are o legatura profunda cu oamenii si comunitatea”

Deputatul liberal Vasile Varga considera ca reformele succesive prin care a trecut Politia Romana au afectat profund institutia, aratand ca „o mare parte dintre lucratori a fost rupta de comunitati si de realitatile din teren”.

Totodata, parlamentarul a mai aratat ca „interventia tardiva a politistilor in cazul cumplitei tragedii petrecute la Caracal” este un efect al reformelor amintite.

„Pana in 2005, sectoristii din mediul urban erau racordati la zona pe care o pastoreau si puteau desfasura activitati operative pe orice domeniu, faceau anchete in cazuri de mica amploare si participau la cercetari penale complexe, alaturi de colegii de la alte departamente. Isi cunosteau familiile din comunitate, dar si activitatea economica a zonei si puteau oferi informatii relevante in situatii similare dramei de la Caracal. Astazi, munca politistului de proximitate se rezuma la activitate de preventie, deloc lipsita de importanta, dar insuficienta pentru a cunoaste realitatile unei comunitati. Situatia este identica si in mediul rural, acolo unde munca lucratorilor dintr-un post de politie se desfasoara intre orele 8:00 si 16:00. Permanenta este asigurata de patrule mobile, care actioneaza pa raza mai multor comune, acoperind, uneori, si distante de 50-60 de kilometri. Eficienta unui astfel de mod de organizare este indoielnica, cât timp politistul nu mai are o legatura profunda cu oamenii si comunitatea in care isi desfasoara activitatea. Este relevant ca, in judetul Braila, circa 75% dintre lucratorii de politie din mediul rural fac naveta, ceea ce amplifica desprinderea de la starile de fapt dintr-un sat sau dintr-o comuna”, a precizat sursa citata.

Deputatul PNL sustine ca, dupa tragedia de la Caracal, trebuie reflectat si asupra faptului ca sefii si adjunctii inspectoratelor de politie „au fost transformati in simpli executanti, fara nicio putere de decizie in cauze penale”, activitatea de cercetare penala subordonandu-se direct procurorului.

„Niciun sef de inspectorat nu mai poate lua decizia unei interventii rapide. Interventie care poate salva vieti, asa cum s-ar fi putut intampla si la Caracal, acolo unde o copila de 15 ani a fost ucisa cu politia la poarta, in asteptarea unui ordin al procurorului”, a concluzionat Varga.

Structura de sectoristi a fost desfiintata in anul 2003.

Comentarii