stiri Braila – debraila.ro

Carne de pasare de la fermele din Ungaria, unde exista GRIPA AVIARA, a ajuns la vanzare in judetul Braila

La acest moment, doar doua judete din Romania se afla in afara interdictiei de pesta porcina, iar in judetul Braila exista 6 focare active. In tot acest timp, doua focare de gripa aviara au fost confirmate in judetul Maramures, zeci de mii de pasari fiind omorate. Se pare ca cele doua ferme unde a aparut gripa aviara au folosit acelasi mijloc de transport pentru dejectii.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimetelor (ANSVSA) a anuntat, in cursul zilei de marti, ca nu mai putin de 17 tone de carne si organe de curcan din zone aflate sub interdictie in Ungaria au fost livrate in Romania, informatie furnizata autoritatilor romane de Comisia Europeana. Din aceasta cantitate, circa 13 tone au ajuns deja in 26 de judete, printre care si Braila.

In cele trei depozite care au achizitionat carnea de pasare din Ungaria, au mai ramas in momentul interventiei ANSVSA doar 3,3 tone. Restul cantitatii a fost distribuita in 26 de judete: Bacau, Galati, Hunedoara, Dolj, Bistrita-Nasaud, Cluj, Timis, Gorj, Neamt, Arad, Harghita, Mures, Salaj, Vaslui, Bucuresti, Vrancea, Braila, Covasna, Iasi, Prahova, Dambovita, Calarasi, Arges, Giurgiu, Ilfov si Bihor.

Intrebata dacă exista riscul extinderii virsului și, prin extensie, posibilitatea afectarii consumului de carne de pui in Romania, medicul Florica Durlea, coordonator situatii de criza in cadrul ANSVSA, a explicat ca, in pofida tuturor masurilor luate, institutia nu poate controla raspandirea visrului pe teritoriul european sau migratia pasarilor salbatice purtatoare de gripa aviara.

„Nu poti tu Romania sa iti pui bariere – fizic vorbind si sa nu existe si la tine riscul contaminarii cu microorganismele care circula in toata Europa. Sursa naturala de virus gripal aviar o constitue pasarea sălbatică. Romania e traversata de cel putin 3 culoare de migratii. (…) Cum putem controla migratia si pasarea salbatica?”, a declarat Durlea.

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) si A(H5N6) sunt considerate a fi in principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu pasarile salbatice si/sau domestice purtatoare de virus, cadavre, dejectii, furaje contaminate sau prin produsele si subprodusele provenite de la acestea.

Comentarii