stiri Braila – debraila.ro

Capbun (PNL), primar Berteștii de Jos: „Județul Brăila arată mult mai bine decât alte județe care au mai mulți bani” | SEMNALUL DE ALARMĂ tras de liberal: „Cum să accesez fonduri europene dacă nu am banii pentru co-finanțare?”

Costel Capbun (foto), primarul comunei Berteștii de Jos, unul dintre cei mai vocali primari PNL – cu numeroase poziții publice la activ, a atras atenția opiniei publice și, în special, parlamentarilor brăileni cu privire la o problema stringentă pentru comunitățile rurale.

În ciuda fondurilor venite de la Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, comunele nu au un buget atât de solid încât să își permită să acopere co-finanțarea pentru proiecte europene cu o valoarea foarte mare.

Practic, Capbun a transmis faptul că mulți edili de comune se găsesc în imposibilitatea de a accesa fonduri europene.

„Ar mai fi o problemă delicată vis-a-vis de fondurile europene. Politic, am avut și multe avantaje. Nu mă gândeam în 2016 că o să pot să asfaltez toate străzile din comună. Sunt peste 100 de miliarde care au intrat în comuna noastră, pe o decizie politică, cu Programul Național de Dezvoltare Locală, care a fost bun pentru toată lumea. Mai avem acum o avalanșă de fonduri europene care vin către unitățile administrativ teritoriale. Este un lucru nemaipomenit! Problema este că eu, la Bertești, o comună din județul Brăila, în sud-estul României, nu mă compar cu Ciugud sau altă comună din Oradea, care are bani, investiții și fonduri. Eu nu am bani să accesez fonduri europene mai mult de 100.000 de euro, pentru că trebuie să garantez. Trebuie să am eu banii, să plătesc, chiar dacă am finanțare 100%. Dacă mă duc la bancă, banca îmi dă doar un fond de garantare, pe care îl garantez cu fondurile proprii, care sunt undeva la 600 – 700 mii lei. Sunt comune care au și mai puțin ca Bertești”, a subliniat PNL-istul.

Totodată, primarul Capbun a menționat faptul că „s-au făcut multe lucruri în județul Brăila” – oferind exemplul comunelor dezvoltate cu fonduri guvernamentale sau din bugetul Consiliului Județean, însă a cerut că autoritățile centrale să găsească o soluție în cazul co-finanțărilor.

Ar trebui să se inițieze un act legislativ, prin care, de exemplu Consiliul Județean, Finanțele sau Guvernul doar să ne acorde fondurile și când îi primim de la Uniunea Europeană, să îi dăm înapoi. Cum să accesez fonduri europene dacă nu pot? Sunt colegi primari care au făcut, pe PNDL, pe asocieri cu Consiliul Județean, s-au făcut multe lucruri în județul Brăila. Județul Brăila arată mult mai bine decât alte județe care au mai mulți bani datorită colegilor primari, datorită parlamentarilor, datorită oamenilor politici din județul Brăila. Dar, se poate și mai bine! Sunt lucruri care nu depind neapărat de oamenii politici din Brăila. Se poate iniția un act normativ care să facă acest lucru!„, a concluzionat Costel Capbun.

Edilul liberal a făcut aceste declarații, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri organizate de Asociația Comunelor din România – Filiala Brăila, la care au participat parlamentarii, dar și președintele Consiliului Județean.

Comentarii