stiri Braila – debraila.ro

Canciu (PNL), șeful învățământului, atac la primarul Dragomir: „Școala 3, o bijuterie arhitecturală s-a transformat într-o ruină. Un oraș precum Brăila nu are nevoie de un primar lipsit de viziune și fără simțul răspunderii, care îi îngroapă istoria bucată cu bucată”

Cătălin Canciu (foto), consilier municipal PNL și inspector școlar general, îl critică pe primarul Marian Dragomir pentru starea de degradare în care se află clădirea-monument istoric în care a funcționat Școala nr. 3 (n.r. „Spiru Haret”).

Liberalul susține faptul că, în urmă cu aproximativ 5 ani, edilul a fost de acord ca imobilul să ajungă la Ministerul Public, care urma să îl transforme în sediu pentru Parchetul de pe lângă Tribunal, Parchetul de pe lângă Judecătorie și Biroul Teritorial DIICOT, cu scopul de „a se debarasa de această problemă spinoasă”. În cele din urmă, Ministerul Public a renunțat la idee, iar clădirea a rămas în paragină.

Totodată, Canciu afirmă că nu a fost de acord cu această propunere, numindu-l pe Dragomir „un primar lipsit de viziune și fără simțul răspunderii, care îngroapă istoria bucată cu bucată”.

Comunicat de presa:

‘A fost odată o școală vie, cu numele de «Spiru Haret», de care astăzi s-a ales praful! Din frumusețea de altădată a Școlii cu clasele I-VIII «Spiru Haret», declarată monument istoric și cunoscută ca Școala nr. 3, astăzi a rămas doar o amintire. O bijuterie arhitecturală s-a transformat într-o ruină, ca de altfel mai toate clădirile istorice din Brăila, lăsate în paragină de administrațiile socialiste din ultimii 30 de ani.

Abandonată la mâna hoților, care au distrus-o și au furat din ea tot ce se putea valorifica, fosta Școală nr.3 a devenit adăpost pentru oamenii străzii, iar curtea ei s-a transformat într-o adevărată junglă plină de capcane. Un secol de istorie este aruncat astăzi la gunoi, din cauza unei decizii greșite luate în urmă cu câțiva ani de primarul Dragomir, care nu are curajul să își asume eroarea!

Un proiect de reabilitare a clădirii, pornit în 2008 de Ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu și blocat în 2009, din cauza unor hățișuri birocratice, a transformat imobilul, reparat doar parțial, într-un «cartof fierbinte» pentru Primărie, care a căutat soluții să scape de el. Propunerea Ministerului Justiției de transformare a Școlii nr.3 în sediu pentru trei unități de Parchet, făcută în 2017, a venit mănușă pentru Dragomir, care dorea să se debaraseze de această problemă spinoasă.

La vreme respectivă eram inspector șef al ISJ Brăila și nici nu am vrut să aud de acea propunere. Am spus clar și răspicat că această clădire este un simbol al Învățământului și Istoriei Brăilei și că nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de inițiativă! Pentru poziția avută la acea vreme au fost puși trolii pe mine și chiar m-au demis!

Această soluție «salvatoare» nu s-a concretizat, pentru că Ministerul Justiției a refuzat să mai preia clădirea și în toți acești ani primarul nu a avut nici măcar decența de a găsi o modalitate legală pentru a conserva monumentul, atât de mult îi pasă de istoria Brăilei!

Ușor, ușor, spre aceeași soartă se îndreaptă și școala geamănă «Constantin Sandu Aldea». Oare primarul liberal de atunci, av. Radu Portocală, și-a închipuit măcar ce destin nefericit vor avea aceste clădiri construite din respect și dragoste pentru acest oraș?

Domnule Dragomir, Școala «Spiru Haret» are nevoie de reabilitare! Știu că aveți soluția turnării de asfalt peste ea, iar cine va fi curios să o poată găsi acolo și peste 400 de ani, așa cum ați făcut cu piatra cubică! Invitați mereu tinerii să vină acasă, dar să știți că nu ne putem aduce copiii acasă cu invitații populiste, lipsite de substanță. Brăila are nevoie în administrație de oameni care înțeleg rostul școlii și al culturii! Un oraș precum Brăila nu are nevoie de un primar lipsit de viziune și fără simțul răspunderii, care îi îngroapă istoria bucată cu bucată! A fost odată un oraș frumos și viu, cu numele de Brăila, de care astăzi s-a ales praful!”

Comentarii