stiri Braila – debraila.ro

CALEA GALATI. Se lucreaza, dar nu prea | Un contract de 850.000 de euro ajuns la firme carora le bate FALIMENTUL la poarta | Dragomir: „Nu aveam ce face!”

Intarzieri peste intarzieri la lucrarile de pe Calea Galati. Asocierea dintre doua firme bucurestene au pus mana pe contractul de aproape 850.000 de euro. Primarul Marian Dragomir s-a plans de cateva ori de situatie, amenintand chiar cu rezilierea contractului. Edilul spune ca, in continuare, nu este multumit de ce se intampla pe santier.

Contractul cu asocierea „SC TELOR INVEST SRL – TELOXIM CON SRL” este semnat pe 23 noiembrie 2016, cuprinzand o clauza care da dreptul autoritatii contractante, respectiv Primariei Braila, „in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre executant”, sa rezilieze contractul, „cu plata unei despagubiri in sarcina executantului”. 

Pe data de 21 decembrie 2016 este emis ordinul de incepe a lucrarilor. Durata contractului: 12 luni de la emiterea ordinului.

Situatia, concis, sta astfel: daca Primaria reziliaza contractul, pe motive temeinice, mai mult ca sigur, iarna prinde Calea Galati in santier. Alta licitatie, contestatii…

„Lucrarile trebuie sa se deruleze conform graficului general de executie si sa fie terminate la data stabilita in grafic.” – Art. 13.2 din contractul de executie de lucrari

Unde e problema? La modul in care decurg lucrarile de modernizare: incet spre deloc. Firmele, se pare, nu au capacitatea de a-si respecta obligatiile contractuale. Practic, dupa cum spunea chiar primarul Dragomir, au doar cativa muncitori. Si aceia cauta umbra.

„Am avut o discutie cu directorul societatii care lucreaza la Calea Galati. Am numarat 11 muncitori si i-am spus ca nu toti erau implicati, ca unii cautau umbra.” – Primarul Marian Dragomir, 8 iunie 2017

De ce? La data semnarii contractului, una dintre firmele din asociere, respectiv SC TELOXIM CON SRL era in insolventa de mai bine de 2 ani. Mai exact, de pe 5 septembrie 2014. 

Pe 5 ianuarie 2017, la nici trei saptamani de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor, asocierea „TELOR-TELOXIM” transmite Primariei un grafic de executie ACTUALIZAT. Anuntau ca au dat de greu.

Dupa doar o luna, greul devine si mai oficial. Pe 8 februarie 2017, Tribunalul Bucuresti infirma planul de organizare al SC TELOXIM CON SRL si „dispune intrarea in faliment prin procedura generala a debitorului”. Decizia este atacata cu apel, care va fi solutionat pe 10 noiembrie 2017, cu o luna de zile inainte de expirarea contractului pentru Calea Galati.

Pe 15 mai 2017, un creditor cere Tribunalului Bucuresti intrarea in insolventa si a celeilalte firme, SC TELOR INVEST SRL, liderul asocierii. Hotararea instantei vine in septembrie 2017.

Ce spune primarul Marian Dragomir?

Nu stia ca o instanta a decis, desi nu definitiv, intrarea in faliment a uneia dintre firmele asocierii care trebuie sa modernizeze Calea Galati, insa nu era strain de insolventa. 

„Legal trebuia sa continuam procedura si sa atribuim contractul, chiar daca firma e insolventa. Scrie la lege. Nu aveam ce face” – Primarul Marian Dragomir pentru DEBRAILA, 11 iulie 2017

Edilul nu a putut sa ne spuna daca Calea Galati va fi gata pe 21 decembrie 2017, cum scrie in contract: „Nu pot sa zic asta. Mi-as dori!”.

 

Comentarii