stiri Braila – debraila.ro

Busoi (PNL), la Braila, explica de ce Guvernul nu vrea bani europeni pentru podul peste Dunare: „Noi vrem bani europeni, dar vrem sa-i cheltuim fara reguli, cu parandaraturi, fara niciun fel de control”

Europarlamentarul Cristian Busoi, aflat pe locul 9 pe lista liberalilor pentru alegerile europarlamentare, a comentat, la sfarsitul saptamanii trecute, cand s-a aflat la Braila, faptul ca Guvernul Dancila nu a depus nici pana acum cererea de finantare din fonduri europene pentru podul suspendat peste Dunare. Sursa citata arata ca actualul guvern nu este in stare sa rezolve mai nimic la Comisia Europeana, avand o credibilitate aproape de 0.

Totul a plecat de la declaratiile pe care Razvan Cuc, ministrul Transporturilor, le-a facut in timpul vizitei de lucru pe santierul podului, cand a evitat sa spuna clar daca a trimis sau nu cererea de finantare, criticand insa Comisia Europeana si vorbind despre „romani adevarati” si „guvernarea PSD care serveste Romania asa cum trebuie”. Raspunsul ministrului a venit pe fondul politicii Guvernului Dancila de renuntare la fondurile europene pentru marile proiecte de infrastructura.

„In opinia mea, e o retorica gresita si care va face rau Romaniei, pe termen mediu si lung. Eu am spus ca exista curente eurosceptice in Uniunea Europeana. Problema la PSD e ca nu putem vorbi de un euroscepticism, cum vedem in Germania, cum vedem in Franta sau in alte tari, pentru ca acolo, totusi, vorbim de niste concepte, de o filosofie, de un mod de gandire. La PSD e mai degraba un eurocinism: noi vrem bani europeni, dar vrem sa-i cheltuim fara reguli, cum vrem noi, la firme prietene, la primarii partidului nostru, cu parandaraturi, fara niciun fel de control si fara sa raspundem in fata niciunei autoritati de control, nici europene, nici nationale. Noi vrem ca Romania sa aiba toate avantajele pe care le avem pentru ca suntem in Uniunea Europeana, dar nu primim niciun fel de sfat, niciun fel de opinie de la partenerii nostri atunci cand modificam legi ale justitiei, atunci cand modificam legi care schimba institutiile din sistemul judiciar, atunci cand ne pregatim sa dam ordonante, cand ne pregatim sa dam amnistii si gratieri si toate aceste lucruri pe care PSD fie le-a facut, fie testeaza terenul si daca vad cea mai mica bresa in tara, la opozitie si la nivel european, printre partenerii nostri, cu siguranta vor profita si vor incerca sa duca la bun sfarsit ceea ce isi propun. Ori acest gen de discurs, in care iti convin anumite avantaje, dar pe pe de alta parte clamezi ca nu accepti opinii, lectii spun ei. E o retorica goala, in care, vezi Doamne, ei stau cu capul sus in fata Uniunii Europene. Ei nu sunt niciunde in UE, risca sa fie exclusi din familia socialista. Nu sunt in stare sa rezolve mai nimic la Comisia Europeana, nici macar folosindu-se de doamna comisar Cretu, care este comisar pe un portofoliu foarte important, pentru ca si pe ea au jignit-o si au atacat-o. Credibilitatea actualului guvern si, inclusiv, a ministrului Transporturilor este aproape de 0 si cu atitudinea asta nu vor ajuta Romania si vor pune in pericol sansele de a aduce bani in tara”, a precizat Busoi.

Totodata, liberalul a mai adaugat faptul ca lozinicile PSD legate de „romanii adevarati si patrioti” sunt folosite in mod fariseic.

„E criminal sa ai la dispozitie bani europeni si sa ai in continuare zeci de mii de romani care mor in fiecare an in spitale vechi, cu circuite vechi, cu infectii intraspitalicesti, nedotate, fara aparatura, cu medici coplesiti de numarul de cazuri pe care nu le mai pot rezolva. Asta inseamna <<sa fii patriot>>! Ei nu sunt patrioti. Probabil, in mintea lor, fac apel la rezonanta si la felul in care romanii se simt atrasi de acest concept, de ideea de patriotism, incearca sa le castige bunavointa. Eu cred ca romanii nu se vor mai lasa pacaliti”, a concluzionat europarlamentarul.

Comentarii