stiri Braila – debraila.ro

BUNEA STANCU vs. DNA: 1-0! | Achitari pe banda rulanta in dosarul care l-a detronat de la sefia Consiliului Judetean | Instanta a respins cererile de confiscare speciala

In octombrie 2014, procurorii DNA Galati au trimis in judecata nu mai putin de 18 inculpati, lotul avandu-l in prim-plan pe Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean. Dosarul a devenit public la inceputul lunii august 2014, cand Bunea Stancu a fost saltat de mascati din biroul sau, dus la audieri si retinut pentru 24 de ore, pentru ca apoi sa fie arestat preventiv.

Pe 7 aprilie 2020, dupa mai bine de sase ani de la momentul trimiterii in judecata, Tribunalul Vrancea a pronuntat sentinta: achitari pe banda rulanta! Desi nu este definitiva, putand fi atacata cu apel, solutia judecatorilor vranceni reprezinta o infrangere pentru procurorii anticoruptie.

Ceilalti inculpati din dosarul in care se vorbeste despre atribuirea preferentiala a unor contracte din bani publici si un prejudiciu de aproape 3 milioane de lei sunt Florin Mija, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean, firmele Concivia si Tancrad, administratorii celor doua societati comerciale, 11 functionari din Consiliul Judetean si contabilul-sef al Primariei Vadeni. Unul dintre functionarii trimisi in judecata a decedat in urma in timpul judecatii. 

Tribunalul Vrancea i-a achitat pe toti inculpatii, a respins cererile DNA de confiscare speciala si a ridicat masura sechestrului asigurator de pe bunurile mobile si imobile ale unora dintre inculpati, printre care si fostul baron Gheorghe Bunea Stancu.

Stancu a fost achitat pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata – pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata – pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala si conflict de interese, tot pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala. Motivarea achitarilor, respectiv „fapta nu este prevazuta de legea penala”, a fost aplicata in cazul tuturor celorlalti inculpati.

Totodata, instanta a dispus ridicarea masurii sechestrului asigurator, instituita de procurori, asupra mai multori bunuri care ii apartin lui Gheorghe Bunea Stancu: „imobil situat in mun. Braila, format din cladiri cu o valoare impozabila de 1.940.892,26 lei; imobil situat in mun. Braila, format din cladiri cu o valoare impozabila de 1.323.620,25 lei; teren in suprafata de 340 mp; suma de 3650 euro ridicata cu ocazia perchezitiei domiciliare”.

Curtea de Apel Galati va pronunta sentinta definitiva in acest dosar.

De la momentul debarcarii din fruntea Consiliului Judetean si pana in prezent, Gheorghe Bunea Stancu a intrat de doua ori in inchisoare. In aprilie 2015, fostul sef al CJ a fost condamnat la 3 ani de inchisoare in dosarul „Mita la PSD” – fiind eliberat dupa un an si jumatate, iar in 2019 a primit o sentinta de 3 ani si 8 luni de inchisoare in dosarul „Sportul”, insa a iesit din puscarie dupa mai putin de doua luni. 

Comentarii