stiri Braila – debraila.ro

Bugetul lui Dragnea | Varga, deputat PNL: „Orasele vor primi mai putini bani. Primarii din toata tara vor sta cu mana intinsa…”

Deputatul Vasile Varga (PNL) a comentat discutiile legate de aprobarea bugetului pentru 2019, precizand, prin intermediul unui comunicat de presa, ca, „in ciuda negocierilor si promisiunilor, Guvernul PSD-ist nu a compensat pierderea administratiilor locale din anul trecut, cand bugetele primariilor au fost grav afectate de populista scadere a impozitului pe venit de la 16% la 10%”.

Totodata, parlamentul a vorbit si despre faptul ca orasele, in functie de populatia lor, vor pierde intre 10 si 30 de milioane de euro.

„In 2019, orasele Romaniei vor avea mai putini bani la buget, fapt ce se va reflecta direct in calitatea vietii cetatenilor – spitale, mediu, infrastructura, iluminat stradal, salubritate. Situatia este extrem de grava la nivelul administratiilor locale. Pentru a se compensa pierderile de anul trecut de la buget, primariile ar fi trebuit sa primeasca 60% din impozitul local. se pare insa ca suma propusa s-ar invarti undeva in jurul a 45 si 50%. Dar asta nu e tot. Presedintii Consiliilor Judetene vor primi pentru echilibrare intre 30 si 35% din aceste sume, fata de 18% anul trecut. In traducere libera pentru neinitiati, primarii din toata tara vor sta cu mana intinsa in fata celor 40 de oameni care vor imparti banii in Romania. Cu mare tristete si revolta remarc faptul ca PSD-ul nu va putea renunta niciodata la politica discretionara, la politizarea alocarilor bugetare si la baroniada cu care s-a consacrat in politica romaneasca”, arata liberalul.

Varga considera ca PSD „a tras frana de mana” procesului de dezvoltare a oraselor, facand referire la banii destinati investitiilor.

„Asociatia Municipiilor din Romania a tras deja un semnal de alarma. In proiectul de buget pentru 2019, sumele ce vor fi alocate municipalitatilor reprezinta, in valoare absoluta, pierderi de cateva milioane de euro – pana la 10-15 milioane, in cazul oraselor mici. In cazul oraselor mari, putem vorbi si de 20-30 de milioane de euro. Si asta, in contextul in care exista un angajament in programul de guvernare, ca 100% din impozitul pe venit sa ramana la administratiile locale. Toate acestea se vor reflecta in investitii, in dezvoltarea oraselor Romaniei, proces in cadrul caruia PSD-ul a tras frana de mana. Din teritoriu sunt semnale clare ca pe viitor ne vom confrunta cu probleme serioase in ceea ce priveste nevoile de baza ale cetatenilor. inconstienta guvernantilor incepe sa loveasca toate categoriile de alegatori, punand in pericol comunitatile in ansamblul lor”, a conchis deputatul PNL.

Comentarii