stiri Braila – debraila.ro

Braileanca HARTUITA de un necunoscut | Ce i s-a intamplat tinerei si ce spune Politia | „Nu ezitati sa depuneti plangere!”

Politistii braileni au transmis, prin intermediul unui comunicat de presa, detalii cu privire la infractiunile de hartuire sau violarea vietii private, oferind exemplul unei femei de 30 de ani care, hartuita de o persoana necunoscuta, a apelat la sprijinul oamenilor legii.

„Urmarirea fara drept a unei persoane, agasarea sa, provocandu-i teama, fotografierea, filmarea ori inregistrarea fara drept in spatiul intim al locuintei ori publicarea de imagini sau mesaje jignitoare la adresa acesteia pe site-urile de socializare sunt doar cateva dintre modalitatile prin care ii poti afectata unui individ libertatea psihica si dreptul la viata privata. Astfel de experiente pot fi traumatizante si greu de gestionat pentru orice persoana, perturbandu-i grav existenta, iar in ceea ce-l priveste pe autor, pot atrage raspunderea penala pentru infractiuni precum hartuire sau violarea vietii private”, precizeaza Inspectoratul de Politie Judetean.

Se pare ca tanara care a depus plangere la Politie pentru ca un barbat pe care nu il cunoaste i-a trimis in mod repetat, pe telefonul mobil, mesaje injurioase. Totodata, individul a publicat pe o retea de socializare o fotografie copiata de pe profilul femeii, instotita de remarci jignitoare. Politistii au deschis dosar penal.

Conform legii, fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere constituie infractiunea de hartuire.

„Si efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane intruneste elementele constitutive ale aceleiasi infractiuni. Daca prin apelurile telefonice sau comunicarile efectuate, victima este amenintata cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei persoane, fapta va constitui infractiunea de amenintare. Constituie infractiunea de violare a vietii private atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta tinând de aceasta sau a unei convorbiri private. Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor mentionate mai sus, constituie aceiasi infractiune. Pentru infractiunile de hartuire si al celei de violare a vietii private, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate”, explica oamenii legii.

Pentru a nu ajunge in postura de victima a unor astfel de infractiuni, politistii recomanda cetatenilor:

„Nu ezitati sa depuneti o plângere la politie, in vederea tragerii la raspundere a persoanei care va hartuieste, ameninta sau santajeaza ori, prin faptele sale, v-a adus atingere vietii private!”

Comentarii