stiri Braila – debraila.ro

Blocurile care raman fara apa potabila din cauza datornicilor: SOLUTIA pentru a nu suferi si locatarii care sunt la zi! | Primarul Dragomir: „In momentul de fata, acest lucru se poate realiza!”

In cele mai multe cazuri, atunci cand se sisteaza furnizarea apei potabile intr-un bloc, majoritatea locatarilor, persoane care isi platesc intretinerea luna de luna, sufera din cauza celor putini, cei care aduna datorii peste datorii. Restantierii sunt lasati sa adune sume foarte mari de catre administratori, desi legea permite actionarea in judecata. Un cerc vicios care, de ani si ani, duce la situatii disperate.

Recent, Compania de Utilitati Publice „Dunarea” a oprit apa la mai multe blocuri din municipiu, asociatiile de proprietari adunand datorii de zeci de mii de lei. Locatarii si-au strigat nemultumirea chiar si pe retelele de socializare, indignati de faptul ca, intr-o perioada extrem de dificila – cu referire la pandemie, au ramas fara apa. Totul din cauza a cativa vecini care nu inteleg ca trebuie sa-si achite obligatiile pecuniare.

Intrebat despre astfel de imprejurari si despre cum poate interveni administratia locala, primarul Marian Dragomir a oferit un raspuns foarte transat, explicand ca „atunci cand consumam ceva trebuie sa si platim”

„Este valabil si pentru energia electrica, gaze, dar si pentru apa. Un serviciu consumat trebuie platit! Este treaba, in principal, a administratorilor sa recupereze sumele respective sau sa ia masurile legale pentru a nu se acumula datorii. In momentul in care asociatiile acumuleaza datorii foarte mari catre CUP „Dunarea”, acestea pot incheia un grafic de esalonare, pe care trebuie sa il respecte. Daca nu respecta nici acest grafic, ajungem la acea masura legala si dificila prin care apa se restrictioneaza sau se opreste, pana asociatia de proprietari depune suma respectiva”, a declarat edilul.

Totusi, Dragomir a adus in atentia opiniei publice si o solutie – despre care nu foarte multa lume stie si la care pot apela cei care nu isi doresc sa sufere din cauza datornicilor din bloc.

„Locatarul trebuie sa aduca de la asociatia de proprietari o adeverinta prin care dovedeste ca nu are niciun fel de datorie la CUP „Dunarea” si apoi sa faca un proiect, la o societate autorizata in acest sens, pentru a-si trage coloana separata si a se bransa la apa, fara a mai avea legatura cu asociatia de proprietari. (…) Lucrarea nu se plateste la CUP „Dunarea”, ci la societatea de proiectare, pentru intocmirea proiectului si pentru materialele necesare constructiei retelei de apa. Atunci, locatarul va avea apa, chiar daca in bloc sunt datornici. (…) Solutia este contractarea individuala la apa, la fel ca la energie electrica si gaze. In momentul de fata, acest lucru se poate realiza. Lucrarea presupune ridicarea unei coloane magistrale de apa pe casa scarii, de la care se pleaca la fiecare etaj cu o teava care duce la apartamente”, a explicat primarul Marian Dragomir.

Totodata, edilul a precizat ca pretul unei astfel de lucrari se ridica la „aproximativ 3.000 de lei”.

Comentarii