stiri Braila – debraila.ro

Biserica Greaca: 500.000 de lei pentru pictura. Banii, de la CJ! | Chiriac, seful judetului: „Este o bijuterie a Brailei, un edificiu simbol pentru orasul nostru. Doar pictura a mai ramas de restaurat”

La sfarsitul anului trecut, mai exact pe 23 decembrie, consilierii judeteni au aprobat un proiect de hotarare care prevede alocarea unei sume importante de bani pentru restaurarea si conservarea picturii murale din Biserica Greaca. Este vorba despre 500.000 de lei, suma necesara pentru ultima etapa din ce inseamna „renasterea” impozantei bisericii din Centrul Vechi.

Din toamna anului 2018 si pana anul trecut, lacasul de cult, monument istoric de importanta nationala, a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, cu finantare europeana – respectiv 5 milioane de euro. Biserica si-a recapatat stralucirea de alta data – de la cele mai mici si pana la cele mai mari detalii. De exemplu, a fost refacuta turla frontala cu aspect gotic, care putea fi vazuta doar in fotografiile de epoca – prabusindu-se la cutremurul din 1940.

Suma acordata drept sprijin financiar de catre Consiliul Judetean va fi folosita pentru acele lucrari de restaurare a picturii care nu au putut fi cuprinse in proiectul european, intrucat se depasea bugetul alocat. Unele dintre picturile murale deteriorate de trecerea timpului au fost realizate de marele pictor Gheorghe Tattarescu.

„Este o bijuterie a Brailei, un edificiul simbol pentru orasul nostru si merita tot sprijinul autoritatilor locale. Doar pictura a mai ramas de restaurat, astfel putem spune ca stralucirea completa e aproape de final. Este un lacas de cult superb, incarcat de istorie, pe care sunt convins ca toti brailenii l-au admirat, la finalul reabilitarii”, a declarat social-democratul Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean.

Cea mai mare biserica greceasca din Europa, cu exceptia Greciei

Biserica Greaca „Buna Vestire” a fost construita la initiativa comunitatii grecesti din oras, care a cerut si primit de la domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 26 februarie 1863, aprobarea de a ridica din fonduri proprii o biserica. Piatra de temelie s-a pus in acelasi an, pe 8 septembrie, iar terminarea lucrarilor si sfintirea bisericii s-au facut in 1872. La acel moment, lacasul de cult egala ca marime biserica Mitropoliei Atenei.

Arhitectul bisericii a reusit sa creeze o constructie unica si deosebita cu mesteri italieni, un lacas in care domina elemente antice elene, gotice si renascentiste.

Dimensiunile edificiului sunt impresionante, masurand la baza 43, 4 m in lungime si 21,5 m in latime.

Foto: Lucian Crestez Photography, Radu Arama

 

Comentarii