stiri Braila – debraila.ro

BILANT | Amenzile date de ITM Braila in perioada starii de urgenta: aproape 700.000 de lei!

In perioada celor doua luni de stare de urgenta, Inspectoratul Teritorial de Munca a continuat sa efectueze controale la mai multe societati comerciale, dupa ce la sediul institutiei au ajuns numeroase reclamatii din partea unor angajati.

Bilantul, pe scurt: 149 de controale, 61 de amenzi a caror valoare totala este de 681.500 lei, cele mai mari fiind aplicate angajatorilor care inca apeleaza la „munca la negru”.

Neregulile reclamate de angajati la ITM  au fost munca nedeclarata – „la negru”, asa cum este cunoscuta publicului larg; continuarea desfasurarii activitatii, desi contractele individuale de munca fusesera suspendate de catre angajator; incalcarea normelor de securitate si sanatate in munca de natura sa puna in pericol sanatatea; siguranta lucratorilor la locul de munca.

Asa cum am precizat, inspectorii de munca au efectuat 147 de controale, dintre care 94 in domeniul relatiilor de munca si 53 in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Cinci angajatori – fabrici de confectie, magazine, firme de lucrari de instalatii electrice, firme de constructii – au fost amendati cu 620.000 lei in total, pentru ca foloseau metoda muncii „la negru”: 50 de persoane au fost depistate ca lucrau fara contract de munca in cadrul acestor societati comerciale!

Alte amenzi au fost date astfel: 1.500 lei pentru nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, 15.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de munca, 5.000 lei pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, 10.000 lei pentru ca angajatorul nu pastreaza la sediu o copie de pe contractul individual de munca, 5.000 lei pentru neducere la indeplinire a masurilor dispuse prin procesele verbale de control incheiate anterior, 18.000 lei pentru neprezentarea documentelor solicitate de către inspectorii de muncă pentru control, 7.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

„De asemenea, inspectorii de munca din compartimentelor relatii de munca si munca nedeclarata au fost implicati, in baza protocolului de colaborare incheiat cu AJOFM, la verificarea registrului general de evidenta a salariatilor in ceea ce priveste conditiile de acordare a indemnizatiei in cazul suspendarii CIM conform art.52, alin.1, lit.c din Codul Muncii”, se mai mentioneaza in comunicatul de presa emis de Inspectoratul Teritorial de Munca.

Comentarii