stiri Braila – debraila.ro

Arhiepiscopul Casian, LECȚIE pentru primarul pro-defrișare din Chiscani: „Patrimoniul verde a suferit în ultima perioadă de timp în această zonă” | Ierarhul a scos preoții la reîmpădurire în Lacu-Sărat după scandalul defrișărilor care au făcut loc unui parc cu specific pescăresc, lângă mânăstire

Inițiativă cu subînțeles a Înalt Prea Sfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în stațiunea Lacu-Sărat. Ierarhul a demarat și a participat la o acțiune de reîmpădurire, cu referire clară la scandalul defrișărilor care au făcut loc unui parc de joacă „cu specific pescăresc”, la doi pași de mănăstire.

ÎPS Casian, însoțit de preoți, cântăreţi bisericeşti și tineri voluntari, au plantat, în urmă cu o săptămână, sute de puieţi de frasin, stejar şi cătină în spațiul forestier al Așezământului social-filantropic ,,Sf. M. Mc. Pantelimon”, aflat pe malul lacului.

„Acțiunea a fost iniţiată de ierarhul Dunării de Jos pentru conştientizarea rolului important pe care îl au copacii şi ecosistemele forestiere în asigurarea unui trai bun şi sustenabil şi pentru revenirea la normaliate prin refacerea patrimoniul verde care a suferit în ultima perioadă de timp în această zonă, a transmis Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În urmă cu două luni de zile, arbori seculari, majoritatea stejari, puși la pământ în stațiunea Lacu-Sărat, la doi pași de Mănăstirea Sf. Pantelimon, pentru a fi amenajată „o zonă de agrement cu specific pescăresc”. Mai exact, este vorba despre un parc de joacă finanțat din bani europeni, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, un proiect al Primăriei Chiscani.

Singura legătură a viitorului părculeț cu „pescuitul” este faptul că echipamentele vor avea diverse forme de pești. Investiția se ridică la peste 2 milioane de lei.

La acel moment, în ciuda evidenței – tăierea a zeci de copaci, primarul Costică Cojea (PNL) și-a apărat public investiția care se ridică la aproximativ 400.000 de euro: „Niciun copac secular, doar strictul necesar s-a tăiat! Acolo sunt curți-construcții, nu este domeniu forestier. (…) Parcul pe care îl facem acolo în stațiune este cu specific pescăresc. (…) Se vor amplasa leagăne de joacă cu specific pescăresc. Pești, sirene, lucruri de genul acesta. (…) Un singur copac a fost mai mare, în rest a fost uscătură și din aceștia micuți, lăstăriș. Maxim sunt ca pe mână de groși.

Comentarii