stiri Braila – debraila.ro

APARATELE DE TESTARE pentru Braila: doua, INCA PE DRUM si unul, inca NEFUNCTIONAL! | Prefectul: „Cred ca de saptamana viitoare vom incepe testarile”

Desi a trecut aproape o luna de zile de la momentul in care atat presedintele Consiliului Judetean, cat si prefectul Catalin Boboc au anuntat ca vor putea fi depistate infectiile cu noul coronavirus si in judetul Braila, situatia a ramas neschimbata.

Mai mult decat atat, la sfarsitul lunii martie, CJ a facut public si faptul ca „Al Dahra”, compania care a preluat concesiunea celor peste 50.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brailei, va dona Spitalului Judetean un aparat Real Time PCR.

Prefectul Catalin Boboc afirma ca aparatul de la Directia Sanitara Veterinara, care, in trecut, a fost utilizat pentru depistarea pestei porcine, poate fi folosit in orice moment, asteptandu-se doar ca personalul medical sa finalizeze ultimele probe. In scenariul cel mai optimist, sursa citata preconizeaza ca aparatul va putea fi pus in functiune „saptamana viitoare”.

„Din punct de vedere tehnic si administrativ, totul este in regula. Laboratorul este gata. In acest moment, dr. Livia Popiti este acolo si calibreaza aparatul PCR. Cand doamna doctor ne va spune ca e ok si ca se pot primi teste, atunci vom incepe testarea. Nu vreau sa ma antepronunt, dar, personal, cred ca de saptamana viitoare vom incepe aceste testari. Nu vreau sa grabesc, sa pun presiune pe cei care lucreaza in laborator, pentru ca vreau ca totul sa fie bine pus la punct, buletinele de analiza sa fie valide, iar personalul sa fie protejat”, ne-a declarat Boboc.

De cealalta parte, seful CJ a precizat faptul ca cele doua aparate PCR – unul cumparat din banii judetul si unul donat de arabi, nu au ajuns inca la Braila. Totusi, Consiliul Judetean a amenajat spatiul in care vor fi amplasate aparatele.

„Aparatele sunt pe drum. Nu stiu sa va spun un termen cand vor sosi. Sunt niste proceduri care trebuie indeplinite, chiar si in cazul donatiilor. Aparatul donat de Al-Dahra va veni insotit de 1.200 de teste, iar cel achizitionat de noi va avea in jur de 1.000 teste. Ulterior, vom cumpara inca 6.000 teste”, a aratat Chiriac.

La acest moment, judetul Braila se afla la coada clasamentului national al cazurilor confirmate de COVID-19, cu 19 pacienti, dintre care 13 declarati vindecati si externati.

Comentarii