stiri Braila – debraila.ro

Ancheta ITM, la final. Firma ELDOMIR TOUR, vinovată de moartea unui muncitor și rănirea altor doi prin intoxicare cu gaze | Cazul accidentului de muncă de la Hotel Alma, pe masa procurorilor

Punct final în cazul anchetei Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila cu privire la accidentul colectiv de muncă de la Hotelul Alma din stațiunea Lacu-Sărat. Ancheta va fi preluată de procurori, în urma sesizării ITM.

Pe 1 august, trei muncitori s-au intoxicat cu gaze în timp ce curățau un bazin subteran de colectare ape uzate menajere, ajungând la spital. Ulterior, unul dintre aceștia, un bărbat de 48 de ani, instalator de rețele termice și sanitare, a murit.

Potrivit necropsiei, moartea instalatorului „s-a datorat stopului respirator consecutiv insuficienței multiple de organ survenite în evoluția unei pneumopatii toxice complicate cu encefalopatie postanoxica ca urmare a mediului poluat în care și-a desfășurat activitatea”.

Documentele ITM care au ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila arată clar că au fost încălcate de către angajator, respectiv firma Eldomir Tour SRL, mai multe prevederi ale Legii securității și sănătății în muncă.

Practic, cauza producerii accidentului de muncă colectiv a fost stabilită ca fiind „intervenția în interiorul bazinului fără a avea asigurat echipament individul de protecție specific activității desfășurate în spațiu închis și cu emisii de gaze toxice, respectiv mască cu aducțiune liberă a aerului sau dispozitiv cu autonomie”.

Mai mult decât atât, firma „nu a asigurat o supraveghere corespunzătoare cu privire la activitatea desfășurată la un loc de muncă cu risc ridicat și specific” și nu a asigurat „o instruire corespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă cu privire la riscurile la care lucrătorii pot fi expuși”.

Unul dintre muncitorii răniți, cetățean sri-lankez, nici nu avea atribuții de serviciu la locul de muncă respectiv.

Hotelul „Alma Health & Spa Retreat” este deținut de afaceristul Vasile Dogărescu.

Comentarii