stiri Braila – debraila.ro

Aerodromul Ianca, SCOS DIN RUINE: Aeroclubul României L-A PRELUAT și ÎNFIINȚEAZĂ un aeroclub teritorial pentru SUD-ESTUL țării, zonă unde nu există altul | „Va facilita accesul tinerilor interesați de activitățile aeronautice sportive” | Chiriac, seful CJ: „Demersurile noastre au reușit și Guvernul a aprobat hotărârea”

Fostul aerodrom militar din Ianca, în realitate o pistă acoperită de buruieni, hangare și alte construcții dărăpănate, va fi scos din ruine, după ce, timp de ani buni, a fost doar o gaură uriașă în bugetul județului.

Pe 27 iulie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care Aeroclubul României a preluat dreptul de administrare de la Consiliul Județean, urmând să înființeze un aeroclub teritorial.

La începutul acestui an, social-democratul Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean, vorbise despre demersurile pe care le-a inițiat la nivel guvernamental pentru ca fostul aerodrom din Ianca să ajungă în administrarea Aeroclubului României, instituție aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

În 2009, când fostul baron Gheorghe Bunea Stancu era la putere, Consiliul Județean a preluat fostul aerodrom de la Ministerul Apărării, vorbindu-se despre construirea unui aeroport civil, însă planul nu s-a mai concretizat. Totuși, de atunci și până în prezent, paza fostului obiectiv militar a trebuit să fie asigurată din bani publici, mai exact din bugetul Consiliului Județean, fiind vorba de peste 200.000 euro pe an.

Aeroclubul României va înființa un aeroclub teritorial pentru S-E țării

După adoptarea hotărârii de Guvern, terenul și construcțiile fostului aerodrom au devenit „bunuri de interes public național”, fiind date în administrarea Aeroclubului României, cu specificația clară de a fi înființat un aeroclub teritorial. Totodată, reprezentanții Consiliului Județean și cei ai Aeroclubului României trebuie să ducă la îndeplinirea predarea-preluarea obiectivului în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

„Demersurile noastre au reușit și Guvernul a aprobat hotărârea. Bugetul Consiliului Județean a scăpat de o povară financiară, iar un obiectiv cu un anumit specific, militar mă refer, va fi pus în valoare de o instituție care chiar se pricepe la acest lucru. Aeroclubul României va face clar ceea ce Consiliul Județean nu ar fi putut vreodată, pentru că e vorba de aviație. Oricum, am discutat și vom sprijini cu tot ce putem Aeroclubul României – și mă refer în special la partea de infrastructură, de acces către fostul aerodrom. Cu siguranță, vorbind despre o instituție cu o mare tradiție în domeniu, sunt convins că la Ianca se vor face lucruri spectaculoase, inclusiv evenimente aviatice la care brăilenii vor avea acces, dar și cursuri de pilotaj”, ne-a declarat Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ.

Potrivit notei de fundamentare a hotărârii de Guvern, Aeroclubul României a considerat necesară înființarea unui aeroclub teritorial în județul Brăila ținând cont că instituția nu poate deservi zona de sud-este a țării, „ca urmare a lipsei unei locații în această zonă geografică”.

„Înființarea unui nou aeroclub teritorial în zona județului Brăila va facilita accesul tinerilor interesați de activitățile aeronautice sportive, aspect ce va avea un efect direct asupra dezvoltării comunității locale și naționale. Luând în considerare localizarea geografică a acestor suprafețe de teren și faptul că în respectiva zonă nu există în acest moment un aeroclub teritorial, Aeroclubul României poate utiliza în mod eficient aceste terenuri și imobile pentru înființarea unui Aeroclub Teritorial precum și amenajarea și administrarea unui aerodrom, acest lucru conducând inclusiv la dezvoltarea infrastructurii statului. Activitatea pe care o desfășoară Aeroclubul României va aduce un plus de valoare județului Brăila și zonelor geografice adiacente, acestea urmând a fi promovate atât la nivel național, cât și internațional în cadrul competițiilor la care Aeroclubul României participă sau pe care le organizează”, se menționează în documentul amintit.

Mai trebuie subliniat și faptul că Ministerul Apărării Naționale, care a deținut fostul aerodrom din Ianca, și-a exprimat acordul privind trecerea obiectivului în administrarea Aeroclubului României, arătând însă că „Aerodromul Ianca și, prin urmare, aerodromul ce va deservi noul aeroclub teritorial reprezintă un obiectiv de interes strategic pentru apărarea națională”.

În acest context, Ministerul Apărării a solicitat să încheie un protocol cu Aeroclubul României astfel încât să poată utiliza aerodromul din Ianca în anumite condiții și situații.

Aeroclubul României

Aeroclubul României este unitate de pregătire și perfecționare a personalului aeronautic civil, precum și structură sportivă de performanță cu profil aeronautic, funcționând ca instituție publică finanțată din venituri proprii şi subvenții acordate de la bugetul de stat. În componența Aeroclubului intră 15 aerocluburi teritoriale, ca subunități fără personalitate juridică, cu sediile şi terenurile de zbor situate în localitățile Arad, Baia Mare, Brașov – Ghimbav, Brașov – Sânpetru, București – Clinceni, Caransebeș, Cluj, Craiova, Deva, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș.

În cadrul Aeroclubul României activează peste 2500 de sportivi anual, operând cu peste 200 de aeronave şi 150 de parașute.

Comentarii