stiri Braila – debraila.ro

Aceeasi tara: Braila, inca in scenariul ROSU, cu 2,09 vs. Cluj-Napoca, scos cu 2,98, in prima zi sub 3 | De o saptamana, cand incidenta a scazut sub 3, municipiul Braila e tot in scenariul rosu: prefectul Ciocan nu vrea sa ridice restrictiile!

Aceeasi tara, doua orase, situatii identice, insa scenarii diferite: Braila – scenariul rosu, Cluj-Napoca – scenariul galben…

Cazul BRAILA

Pe 22 aprilie, in urma cu o saptamana, municipiul Braila iesea din scenariul rosu si intra in scenariul galben, cu o incidenta de 2,96 la mie, insa doar TEORETIC! Practic, prefectul Nicusor Ciocan (USR) a refuzat sa ridice restrictiile, invocand faptul ca situatia epidemiologica se evalueaza la 14 zile.

Astfel, dupa evaluarea din 16 aprilie, potrivit lui Ciocan, urmeaza evaluarea din 30 aprilie, cand Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta ar urma sa constate faptul ca incidenta a scazut sub 3 in municipiu. Paradoxal, in acel moment, cel mai probabil, incidenta va fi sub 2, tinand cont ca pe 28 aprilie a fost de 2,09.

Declaratia prefectului din 23 aprilie, cand a anuntat ca restrictiile aferente scenariului rosu raman in vigoare, a starnit rumoare in spatiul public, intrucat, in trecut, nu a fost vorba de o evaluare facuta la 14 zile. De exemplu, restrictiile din weekend au fost ridicate prin hotararea CJSU chiar in prima zi cand incidenta din municipiu a scazut sub 3,5.

Prefectul Ciocan sustine ca intrarea in scenariul galben se va face, cel mai probabil, pe 1 mai, indemnandu-i pe braileni sa aiba „o conduita sociala responsabila”.

Cazul CLUJ-NAPOCA

Pe 28 aprilie, municipiul Cluj-Napoca a iesit din scenariul rosu si a intrat in scenariul galben, cu o incidenta de 2,98 la mie, insa, fata de cazul Braila, totul s-a intamplat atat TEORETIC, cat si PRACTIC! In prima zi cu o incidenta sub 3, restrictiile s-au ridicat in orasul din inima Transilvaniei, nemaifiind asteptata evaluarea de care a vorbit prefectul Nicusor Ciocan. 

La cateva ore dupa ce incidenta a devenit publica, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Cluj a adoptat hotararea prin care, printre altele, s-au deschis la interior restaurantele si cafenelele.

„Rata de incidenta a ajuns la 2,98. Se deschid la interior restaurantele, cafenelele, cinematografele, institutiile de spectacol, la o capacitate de 30%”, a declarat Tasnadi Szilard, prefectul Clujului, citat de presa locala.

Industria HoReCa este cea mai afectata de ramanerea municipiului Braila in scenariul rosu in ciuda faptului ca, in realitate, se gaseste in scenariul galben: scaderea incidentei sub 3 la mie permite deschiderea restaurantelor si cafenelelor la interior!

 

 

 

 

 

Comentarii