stiri Braila – debraila.ro

3 din 7! | Parlamentarii care au luat in seama invitatia liderilor elevilor braileni: Varga (PNL), Meirosu (PSD) si Mircea (PSD), la Ianca!

Doar trei dintre cei sapte parlamentari ai Brailei au raspuns invitatiei lansate de Consiliul Judetean al Elevilor (CJE) si au venit la intalnirea care a avut loc, joi, la Liceul Teoretic „Constantin Angelescu” din orasul Ianca.

Discutiile au fost legate de apelul liderilor elevilor de a fi respinsa in Parlament ordonanta de urgenta 51/2019, care scoate transportul de persoane intra-judetean din sfera serviciilor publice, fapt care ofera autonomie operatorilor de transport pentru a nu subventiona transportul elevilor si elimina, astfel, orice obligatie contractuala de asumare a masurilor necesare pentru a garanta transport echitabil pentru elevi.

Este vorba despre trei deputati: liberalul Vasile Varga si social-democratii Florin Mircea si Emilia Meirosu. Au lipsit deputatii Antoaneta Ionita (PNL) si Nicu Nita (PSD), dar si senatorii Ion Rotaru (PSD) si Mihai Ruse (ALDE).

Deputatii Meirosu si Mircea au facut „naveta”, asa cum cerea CJE, ajungand la Ianca cu trenul, in timp ce liberalul Varga, care se intorcea de la Bucuresti, a oprit in drum spre casa.

„Am tinut sa ajung neaparat la intalnire. Oricum, va spun sincer, stiu si inteleg problemele pe care le intampina elevii navetisti si niciun parlamentar nu le pricepe mai profund daca vine cu trenul sau maxi-taxi o singura data, sa fim cinstiti. Am facut naveta timp de 10 ani, pe ruta Braila-Faurei, pe vremurile acelea… In schimb, ii apreciez foarte mult pe acesti copii pentru eforturile de a ii reprezenta cat mai bine pe colegii lor. A fost o intalnire foarte interesanta. Le-am explicat faptul ca, in urma ordonantei adoptate de Guvernul Orban, naveta le va fi decontata integral, zilnic, in limita distantei de 50 km, evitand birocratia – doar pe baza documentelor depuse de catre societatile de transport. In schimb, daca un elev sta la internat sau in gazda, isi va primi banii pentru 8 drumuri pe semestru. Cand ordonanta va ajunge la comisii, voi vota doar tinand cont de interesele elevilor”, a explicat deputatul PNL.

De cealalta parte, Emilia Meirosu (PSD) s-a aratat incantata de faptul ca a participat la intalnirea de la Ianca, felicitandu-l pe Rares Voicu, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor, pentru initiativa.

„De cand am aflat de provocarea lor, am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a putea ajunge. Sunt cadru didactic si nu as fi conceput sa nu vin la intalnire. Cred ca dialogul este esential, iar demersul lor trebuie nu doar apreciat in mod public, ci si incurajat. Ca profesor care a facut naveta, ii asigur ca stiu situatia si o inteleg, iar ca parlamentar, cum am facut-o si pana acum, voi depune toate eforturile pentru ca interesul elevului sa primeze. Problema navetei elevilor, corelata cu abandonul scolar, este esentiala din punctul meu de vedere. Eu cred ca modificarea tarifelor maxime impuse prin Hotararea de Guvern nr. 863/2016, in timpul Guvernului Ciolos, aferente abonamentului pentru serviciile de transport public, aplicabil pentru transportul elevilor, este necesara”, a declarat Meirosu.

Dupa intalnire, Consiliul Judetean al Elevilor a publicat, pe o retea de socializare, concluziile, aratand ca „parlamentarii nu sustin in mod hotarat, la momentul de fata, respingerea OUG 51/2019”.

„Vom sustine in continuare, in calitate de reprezentanti ai elevilor, respingerea parlamentara a OUG 51/2019, folosind toate mijloacele legale de care dispunem”, a mai mentionat sursa citata.

Trebuie precizat si faptul ca la discutiile care au avut loc la liceul din Ianca a participat si consilierul local municipal Lucian Caprariu, liderul Partidului „Braila Noua”, desi invitatia a fost adresata parlamentarilor.

Consiliul National al Elevilor, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” le-au cerut parlamentarilor, la unison, sa respinga ordonanta adoptata de Guvernul Viorica Dancila. 

OUG nr. 51/2019 se afla in Parlament, pe traseul legislativ, cu propunerea de a fi transformata in lege.

Comentarii