stiri Braila – debraila.ro

11 sali de operatie ca-n Vest la Spitalul Judetean | Chirurg: „O bijuterie!” | Seful CJ: „Lucrurile frumoase nu se vor opri aici!”

Spitalul Judetean de Urgenta are 11 sali de operatie echipate dupa cele mai inalte standarde, similare cu cele existente in unitatile spitalicesti din Vestul Europei. Proiectul demarat in 2012 a fost dus la bun sfarsit – o reusita in care putini mai credeau, dupa ce ani buni a stat incremenit din cauza mai multor probleme care au fost ignorate atunci cand s-a gandit investitia in valoare de 16 milioane de lei.

In timp ce Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, promite ca „lucrurile frumoase nu se vor opri aici”, chirurgii care vor salva vieti in blocul operator ultramodern au numai cuvinte de lauda despre „bijuteria” Spitalului Judetean.

„Blocul operator este o bijuterie. Acest spital, de 40 de ani de cand exista, n-a avut o astfel de performanta. Noi am dat drumul acum doi ani si am lucrat concomitent cu santierul. Blocul a functionat cu 6 sali, iar acum sunt 11 sali si n-am avut niciun caz de infectie care sa aiba drept cauza actul medical, si ma refer strict la blocul operator. In caz de urgenta cele 11 sali de operatie se folosesc fara diferentiere, dar, in principiu, sunt dedicat, le-am creat o oarecare specializare. Primele 3 sali sunt de Chirurgie generala, mai este o sala pentru Neurochirurgie, apoi Oftalmologie, plus sali pentru Chirurgie vasculara, Chirurgie plastica, Chirurgie toracica, ORL, Urologie si o sala pentru politraume – pentru accidente extreme. Avem si posibilitatea de a filma intreventiile chirurgicale”, a declarat medicul chirurg Laurentiu Lupu, coordonatorul blocului operator.

Si doctorul Dragos Voicu, seful sectiei Chirurgie, a vorbit despre noul bloc operator, aratand ca Spitalul Judetean a ajuns la „un moment 0” pentru chirugie.

„Proiectul acestui bloc operator s-a nascut greu, s-a definitivat si mai greu, dar eu sunt pur si simplu fericit ca s-a ajuns la momentul acesta si sunt ultramultumit de ceea ce s-a realizat. Speram ca lucrurile, din punct de vedere al infrastructurii, sa continue, in asa fel, incat spitalul sa arate ca un spital performant al secolului XXI. Au mai fost si mici sincope, dar vreau sa trec peste ele, pentru ca sunt firesti. Important este ca am ajuns in acest moment, sa-i zicem un <<moment zero>> pentru chirurgie, in general, la Spitalul Judetean Braila, in care putem porni o noua etapa in tratamentul pacientilor”, a precizat Voicu.

Mesele de operatie din blocul operator sunt robotizate, cu multiple optiuni de pozitionare a pacientului, in timp ce restul dotarilor, de la aspiratoare silentioase, electrocautere, la lampi cu sistem video HD si statii automate pentru spalare chirurgicala, se ridica la un nivel care permite ca actul medical sa fie de exceptie. De exemplu, costul unei mese de operatie s-a ridicat la aproximativ 60.000 de euro.

Seful judetului sustine, plecand de la finalizarea proiectului blocului operator, ca va lua atitudine „ori de cate ori cetatenii vor sesiza cu probe concrete faptul ca nu sunt tratati corespunzator de catre unele cadre medicale”.

„Doctorul Laurentiu Lupu spunea ca aceasta investitie este cel mai frumos lucru care s-a intamplat acestui spital. Si lucrurile frumoase pentru acest spital nu se vor opri aici. Am tot interesul pentru ca institutia spitaliceasca din Braila sa fie in totalitate la standarde europene si ma voi implica in continuare ca acest lucru sa se intample. Birocratia si „demagogii” ma incetinesc, insa voi depune toate eforturile necesare pentru ca cetatenii judetului Braila sa beneficieze de servicii medicale de calitate. Multumesc echipei de la Spitalul Judetean de Urgenta pentru profesionalismul de care au dat dovada pentru ca acest proiect sa fie finalizat. Mai avem mult de munca, stim ce avem de facut, insa tot in echipa vom reusi sa finalizam toate proiectele”, a mentionat Chiriac pe o retea de socializare.

Lucrarile la blocul operator au inceput in 2012, proiectul avand intarzieri uriase, in principal din cauza infrastructurii unitatii spitalicesti. De exemplu, in urma cu patru ani, cand s-au finalizat lucrarile, investitia s-a dovedit a fi gandita fara cap si coada: instalatia electrica a spitalului nu suporta consumul generat de noile investitii.

6 dintre cele 11 sali ale blocului operator au fost date in folosinta in august 2017.

Comentarii